Saffranspannkaka på gotländskt vis
(8 -10 pers)
1 l mjölk
1 dl rundkornigt ris
1/2 tsk salt
1 msk socker
3 msk vetemjöl
1 pkt saffran (1/2 gram)
75 gram skållad hackad mandel
2 skållade finhackade bittermandlar
100 gram russin
6 ägg som vispas
Koka upp mjölken, häll ner risgrynen och salt, låt sjuda på svag värme 25-40 min.
Rör om då och då. Låt sedan svalna och tillsätt socker, mjöl, finstött saffran, mandel och russin. Rör sedan ner de vispade äggen – ett i sänder och häll sedan smeten i en smord form. Grädda pannkakan i 200 gr i 30-40 min.
Servera den ljummen med sylt och lätt vispad grädde.
Recept från Hildegard av Bingens kök:
Backtimjansoppa
2 nävar backtimjan
2 msk smör
1 ½ dl spältvetegröpe (dinkel)
1 ½ liter köttbuljong (det går bra med grönsaksbuljong också)
3-4 blad isop
3-4 blad libbsticka
1 knivsudd muskotnöt
2 msk grädde
salt och peppar
Hacka backtimjan fint (det går även med 1 tsk torkad)
fräs den i smöret i en gryta, tillsätt långsamt gröpet som arbetas till en redning. Häll buljongen – lite i taget och tillsätt det övriga grönsakshacket och muskot. Låt koka på svag värme i ca 15 min. Salt och peppar, grädden rörs ner strax före servering.
Grundsoppa (grönsaksbuljong)
Man använder säsongens grönsaker efter tycke och smak
(morot, persiljerot, rotselleri, fänkål, kålrabbi o.s.v.)
2 nävar trädgårdsörter, (persilja, libbsticka, basilika, oregano o.s.v)
1 lök, 1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 1/2 l vatten
Finfördela grönsakerna och bryn i smöret tillsammans med hackad lök och vitlök i gryta.
Hacka alla örter fint och lägg detta i grytan.
Tillsätt vatten och låt koka på svag värme och långsamt mjukna (ca 20 min).
Honungssmör
Blanda smör med honung och rör så att inga klumpar är synliga
Gott att ha på knäckebröd eller bröd bakat på Dinkelmjöl (recept finns nedanför)
Enkelt långpannebröd
1/2 pkt jäst
1 msk honung
1 tsk salt
4 dl ljummet vatten
7 dl dinkelsikt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
och ev en smaksättare: fänkål, solrosfrö o..s.v
Fördegen: blanda honung, jäst och lite av vattnet – låt stå i 15-20 min.
Blanda mjöl, salt och smaksättarna, tillsätt resten av vattnet och blanda ihop med fördegen:
Rör ihop allt och låt jäsa dragfritt i 1-2 tim.
Häll försiktigt över på smord långpanna och sätt på ugnen 250 grader och låt brödet jäsa medan ugnen når sin temperatur (ca 20 min).
Grädda 15 min i mitten av ugnen, sänk sedan till 125 grader och grädda ytterligare 40-45 min. Svalna under bakduk.
Nervkakor ca 80 st
10 hela kryddnejlikor, 45 g malen kanel, 10 gr hel muskotnöt 150 g honung
2 hela ägg + 4 äggulor 250 g smör (kylskåpskallt) 150 g mandelmjöl ½ tsk salt 1 tsk bakpulver, 800 g dinkelmjöl
Gör så här: Stöt kryddnejlikorna i mortel, riv muskotnöten på rivjärn. Blanda kryddorna med honung och ägg. Rör ner kallt, tärnat smör. Börja med 600 g mjöl och tillsätt mer om degen blir för lös. Ju mer mjöl desto hårdare blir kakorna.
Rör om och knåda därefter till en smidig deg. Forma den till en rulle och skär tunna skivor som läggs på plåt. Grädda i 10-12 min 145 graders ugnsvärme tills kakorna blir ljust bruna i kanten. Grädda dem inte för hårt, då blir de torra och smaklösa.
3-5 kakor om dagen vid stress, oro och nedstämdhet! ansåg Hildegard av Bingen
Läkevin
Från Hildegard av Bingens nedtecknade recept – ett slags hjärtevin mot t.ex brustet hjärta, stresshjärta osv.
Beredning:
75 cl ekologiskt vin
10 persiljestjälkar (helst egenodlade)
1 msk ren vinättika (7%)
Häll allt i en kastrull och låt koka i 10 min under lock.
Under tiden sätts vatten på skållning för flaskorna och skålla dessa.
Låt vinblandningen svalna efter kokningen till 45 grader (ev i kallvattenbad)
Tillsätt sedan honung (1/2 burk), rör i grytan och låt vila i 5 min. Sila och häll på flaskor och sätt på kork. Ibland bildas bottensats, men det går att dricka ändå.
Dosering enl Hildegard: 1-2 msk per dag.