Recept

Margareta Zackrissons höstgryta (man använder det man har hemma)
Använd de rotfrukter Du tycker bäst och skär dem i lagom bitar. Man kan till exempel börja med att koka kålrot i lätt saltat vatten eller grönskakbuljong ca 10 min, tillsätt palsternacka, morot och potatis. När det kokat i ca 30 min rör ner strimlad purjolök och varmkorv av god kvalité. Smaka av med salt o peppar. Servera med klippt persilja och inlagda rödbetor (senap blir gott till).

Falsk ostkaka (recept från Märta Stenman)
1 + 3/4 socker
4 ägg
1 kg pumpa (eller squash) förvälls tills den kan mosas med gaffel

4 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk
20 st sötmandlar (malda)
3 st bittermandlar (malda)
Vispa socker och ägg pösigt.
Tillsätt den förvällda och mosade pumpan samt mjölken.
Blanda i mandeln.

Gräddas i 50-60 min, 200 grader


Maskrossallad
(Plocka inget som kan ha besprutats med ogräsmedel eller som vuxit nära gödselstackar)
Hacka maskrosblad, finhacka rödlök
Blanda ner detta i gräddfil och vinäger

Rabarberkaka
Skär 2-3 rabarberstjälkar i bitar och lägg i smord form.
Strö på 1/2 dl socker
Rör ihop 75 gram margarin, 1 dl socker, 1 msk sirap, 1/2 tsk kanel samt 2 1/2 dl havregryn.
Häll alltsammans över rabarberna i formen och grädda i ca 200 gr i 25 min.


Grevinnesylt

är en fläderbärssylt som är rik på C-vitamin
1 kg rensade och sköljda väl mogna fläderbär
1 kg smakrika äpplen skalas och kärnas ur och delas i småbitar
Äpplena kokas mjuka, men med bitar kvar, i så lite vatten som möjligt.
Rör i fläderbären och koka en kort stund tills moset fått fin purpurfärg.
Samma mängd socker används som till vanligt äppelmos, och man kan tillsätta konserveringsmedel beroende på förvaring av sylten.

Rosa Pumpa-soppa till 4 personer
2 rödbetor, 1 morot, 1 bit pumpa, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor
1 dl röda linser, matolja, 1 liter grönsaksbuljong, pressad citron
lite libbsticka
Skala och grovtärna rotsaker och lök , fräs i matolja tillsammans med linserna.
Tärna pumpan, rör ner den och låt allt fräsa en kort stund. Häll på buljongen
och låt allt sakta puttra i 45 minuter. Mixa och mosa soppan slät. Smaka av med
salt, peppar, citronen och libbstickan ger färg och smak.
Servera gärna med en klick färskost eller yoghurt.

Comments are closed.